Вина Іспанії

Вина Іспанії
     
 
   Вина Іспанії є одними з найвідоміших вин в світі. Традиційно вважається, що іспанські вина більш терпкі і міцні, ніж італійські та французькі. Багато вина Іспанії дійсно володіють сильним смаковим букетом, особливо червоні іспанські вина, які складають основу асортименту вин Іспанії за межами країни. Разом з тим в Іспанії проводяться також прекрасні білі і рожеві вина. У цій статті ми розповімо про особливості виноробства в усіх винних регіонах Іспанії, більш докладно зупинимося на найбільш відомих з них.
 
     Вина Іспанії на карті країни
 
Найменування виноробних регіонів Іспанії, які виробляють найкращі іспанські вина, офіційно зареєстровані. Їм надано статус D.O., denominación de origen (найменування місця походження товару). Статус D.O. означає не тільки певну географічну зону, де вирощується виноград, але і особливий процес виробництва, обробки і витримки вин даного регіону. Наявність цього статусу означає високу якість вина, інформація про D.O. завжди вказується на етикетці. Найкращим виноробних регіонах Іспанії присвоєно статус DOCa., Denominacion de origеn calificada (аналог DOCG в Італії). Статусом DOCa. мають два іспанських винних регіону: Ріоха і Пріорат (Каталонія).
 
      По термінах витримки іспанські вина поділяються на:
• Joven (Ховен) - молоде вино цьогорічного врожаю.
• Crianza (Кріанса) - вино мінімум дворічної витримки (хв. 6 місяців в дубових бочках).
• Reserva (Ресерва) - вино мінімум трирічної витримки (хв. 1 рік в дубових бочках).
• Gran Reserva (Гран Ресерва) - вино мінімум п'ятирічної витримки (хв. 2 роки в дубових бочках).
 
Вина Каталонії
 
   Каталонія і Андалусія є найдавнішими винними регіонами Іспанії. У Каталонії виробляються всі види вин, багато з яких отримали міжнародне визнання. Практику виноградства тут ввели ще римляни. У середні століття виробництво вина продовжили монастирі. Багато хто вважає, що один з найвідоміших сортів винограду Каберне Совіньон походить від лози, вирощуваної в середні століття в Каталонії. Пізніше виробництво вина в регіоні знизилося, але в даний час тут спостерігається новий розквіт виноробства. Багато в чому це пов'язано з виробництвом ігристих вин і появою Кави.
Каталонія - це регіон Іспанії з найбільшою кількістю зареєстрованих D.O. Найвідомішими з них є D.O. Penedés, DOCa. Priorat і D.O. Cava.
 
D.O. Penedés (Панадес)
 
   Іспанське вино D.O. Панадес виготовляється з винограду, що росте в провінціях Барселона і Таррагона. Білі та ігристі вина відомі своїм свіжим фруктовим ароматом. Останнім часом стали набувати популярності також червоні іспанські вина D.O. Панадес. Тут вирощують знамениті французькі сорти винограду (наприклад, Каберне Совіньон), а також традиційний іспанська Темпранійо, званий в Каталонії ull de llebre. Вина D.O. Панадес відрізняються бархатистою м'якістю смаку, найбільшою популярністю користуються вина Codorniu, Freixenet і Torres.
 
DOCa. Priorat (Приорат)
 
   Виноградники DOCa. Пріорат розташовані в провінції Таррагона. Це найкраще вино Каталонії. Статус DOCa. підтверджує вищий статус якості даного вина. До недавнього часу статусом DOCa. володіли тільки вина провінції Ріоха. Вина D.O. Пріорат виробляються з таких сортів винограду, як Гарнача, Каріньян, Мерло, Каберне, Сіра і Каберне Совіньон. Це темні і міцні червоні вина з щільним специфічним смаком і довгим післясмаком.
 
D.O. Cava (Кава)
 
   Каталонська Кава заслуговує на окрему увагу. Вона проводиться в декількох провінціях Іспанії. Основним місцем виробництва Кави є Сан Садурні д`Анойя (Барселона), тому це ігристе вино прийнято вважати каталонським шампанським. Рецепт Кави був винайдений сімейної виноробнею Codorniu, представники якої звертають увагу на відмінність Кави від французького шампанського. Неповторний смак каталонському ігристому вину надають такі сорти винограду, як Макабео, Парейяда, Шарел-ло, Шардоне і Мальвазія. Кава є традиційним напоєм на різдвяному столі в іспанських сім'ях.
 
Вина Ріохи
 
   Ріоха є найвідомішим винним регіоном Іспанії. Це найменша іспанська автономна область, розташована в долині річки Ебро, є центром виноробства в країні. Для багатьох вина Ріохи стали синонімом іспанського вина як такого. Незважаючи на таку популярність, вино Ріохи користується світовою популярністю лише кілька десятиліть. Хоча вино на цих територіях стали виробляти близько 2 тис. Років тому, аж до середини 20 ст. воно було мало відомо поза Іспанією. Вважається, що Ріосі допомогла епідемія філоксери у Франції, коли прославлені винороби цієї країни стали імпортувати виноград з інших регіонів. З'ясувалося, що кліматичні і грунтові характеристики Ріохи унікальні. Завдяки їм виноградна лоза має особливу стійкість до багатьох хвороб, небезпечних для винограду, в тому числі до філоксери. Незабаром про винах Ріохи заговорили у всій Європі. Традиційно перевага віддається червоним винам Ріохи, однак і білі вина даного регіону також заслуговують на увагу.
 
DOCa. Rioja (Ріоха)
 
   У 1991 році за унікальну якість вина Ріоха була удостоєна статусу DOCa. Ріоха стала першим іспанським регіоном, удостоєним такого високого знака якості. Область територіально розділена на три регіони: Ріоха Алавеса, Ріоха Альта і Ріоха Баха. При виробництві вина виноград, що росте в різних регіонах, змішується, що надає вину особливий смак. Винороби Ріохи великі консерватори. Іспанське Темпранійо - це основний сорт винограду, який використовується для червоних вин D.O. Ріоха. Додавання сортів винограду Грасиана, Масуела і Гарнача надає винам D.O. Ріоха фруктову яскравість і неповторну терпкість.
 
Вина Наварри
 
   Наварра є одним з найбільш відомих винних регіонів Іспанії. Історично винороби Наварри вели постійну «боротьбу» з виноробами Ріохи, в якій часто програвали. Наварра і Ріоха - сусідні регіони, грунту їх багато в чому схожі, але клімат різний. Наварра - це приморський регіон, в той час як у Ріохи немає виходу до моря. Основні сорти винограду теж однакові: Темпранійо і Гарнача. Свого часу в боротьбі за визнання Наварра зробила ставку на рожеві вина з винограду Гарнача, а також на використання міжнародних виноградних сортів (Мерло, Каберне Совіньон, Шардоне), які консервативні винороби Ріохи не вирощують. Зараз в Наваррі проводиться багато червоних іспанських вин, які поступово витісняють традиційні рожеві вина.
 
D.O. Navarra (Наварра)
 
Більшість наваррських вин роблять із суміші Темпранійо і Мерло, а також з винограду Каберне Совіньон. Для білих вин використовується виноград Шардоне. Великий вплив на смакові характеристики вина Наварри надають кліматичні умови. Унікальні вапняні грунти, на яких росте виноград. Найвідоміша виноробня Наварри називається Chivite. Багато хто вважає, що тут роблять чи не краще рожеве вино в Іспанії.
 
Вина регіону Кастилія і Леон
 
   Кастилія і Леон є одним з основних виноробних регіонів Іспанії. Вина, які виробляються тут, відрізняються більшою м'якістю, ніж знамениті терпкі вина Ріохи. В період арабського ярма, що тривав в Іспанії понад 700 років, території регіону Кастилія і Леон стали однією з небагатьох християнських цитаделей, відповідно тут не була введена заборона на виробництво вина. Після падіння маврів і об'єднання Іспанії розквіту виноробства в Кастилії і Леоні послужило те, що Вальядолід, один з найбільших міст в області, був оголошений столицею Іспанії. Місцеві вина придбали надзвичайну популярність у іспанських аристократів. Коли Вальядолід перестав бути столицею Іспанії, кастильское виноробство поступилося лідируючими позиціями іншим регіонам. Не можна сказати, що воно занепало, але на деякий час відійшло на другий план.
   Сьогодні вина автономної області Кастилія і Леон відомі на міжнародному рівні. Тут зареєстровано кілька D.O., особливим визнанням користуються наступні: D.O. Arribes, D.O. Bierzo, D.O. Ribera del Duero, D.O. Rueda і D.O. Toro.
 
D.O. Arribes (Аррібес)
 
   Виноградники D.O. Аррібес розташовані на території провінцій Самора і Саламанка. Вони є своєрідним продовженням виноградників вина Порто, тому що знаходяться в долині річки Дору (на кордоні з Португалією). Для виробництва білих іспанських вин використовується в основному Мальвазія. Для червоних вин насамперед використовується іспанське Темпранійо. Вина D.O. Аррібес поки ще не настільки відомі на міжнародному рівні, але вони безсумнівно заслуговують на увагу.
 
D.O. Bierzo (Бьерсо)
 
Виноградники D.O. Бьерсо знаходяться на північному заході провінції Леон, на кордоні з автономіями Галіція і Астурія. Тут не буває сильних перепадів в температурі, багато сонячних днів і не бракує води. Завдяки унікальному мікроклімату вина Бьерсо відрізняються від вин сусідніх регіонів. Основний сорт винограду, який використовують винороби Бьерсо, - це Менс (різновид Каберне). Він надає винам приємну фруктову кислотність, тонкий аромат і чудову структуру.
 
D.O. Ribera del Duero (Рібера дель Дуеро)
 
Виноградники D.O. Рібера дель Дуеро розташовані на території провінцій Вальядолід, Бургос, Сеговія і Сорія. 75% всіх вин в регіоні виробляються з винограду Тінто дель Паїс (варіант Темпранійо). Червоні іспанські вина D.O. Рібера дель Дуеро - це одні з найскладніших за смаком і тих, що довго зберігаються в Іспанії. Їх відрізняє багатий сливовий аромат з інтригуючою димним присмаком. Це одні з найкращих іспанських вин.
 
D.O. Rueda (Руеда)
 
Виноградники D.O. Руеда розташовані на території провінцій Вальядолід, Авіла і Сеговія. Славу D.O. Руеда принесли білі вина. Багато фахівців вважають, що тут виробляються кращі білі іспанські вина. Візитною карткою регіону є місцевий сорт винограду Вердехо, який обробляється тут протягом сотень років. Виноград Вердехо надає винам трав'янистий аромат, легку гірчинку і чудовий післясмак.
 
D.O. Toro (Торо)
 
Виноградники D.O. Торо знаходяться в провінції Вальядолід. Виноград, який в основному використовують місцеві винороби, отримав назву Тінта де Торо (варіант Темпранійо). Виноград тут прекрасно визріває і характеризується високою цукристістю, тому вино виходить досить міцним. Червоні іспанські вина D.O. Торо дуже відомі і історично користуються особливою популярністю у викладачів і студентів Університету Саламанки.
 
Вина Галісії
 
   Вина Галісії відрізняються від вин інших регіонів Іспанії. Багато в чому це пов'язано з унікальними кліматичними умовами і близькістю Атлантичного океану. Через високого рівня опадів виноград тут не визріває до кінця, тому вина виходять більш легкими і менш солодкими. До недавнього часу вина Галісії були практично забуті, однак зараз виноробство тут розвивається семимильними кроками, багато фахівців пророкують йому великий комерційний успіх в майбутньому. У Галісії зареєстровано кілька D.O., найвідомішим з яких є D.O. Rias Baixas.
 
D.O. Rias Baixas (Ріас Байшас)
 
Виноградники D.O. Ріас Байшас розташовані в провінції Понтеведра. Популярність даного регіону принесли білі іспанські вина. Основний сорт винограду, що вирощується тут, - це Альбаріньо. Цей сорт стійкий до багатьох захворювань, що викликаються підвищеною вологістю, і дозволяє створювати відмінні легкі білі вина з неповторним фруктово-квітковим букетом. Ці вина ідеально підходять до легких закусок і рибних страв.
 
 
 
 
 
 
Bина Арагона
 
   Виноробство в Арагоні з'явилося ще в римську епоху. Протягом історії свого існування Арагонське виноробство носило скоріше місцевий примітивний  характер. Вина Арагона довгий час відрізнялися високим вмістом алкоголю і вважалися позбавленими тонкощів. Останнім часом Арагонське виноробство набуло широкого розвитку. Місцеві винороби зробили ставку на нові технології, що дозволило значно поліпшити якість вина. Тут вирощуються різні сорти винограду як традиційні іспанські, так і іноземні. Арагонські вина можуть бути складними і терпкими, а можуть бути легкими і вишуканими.
В Арагоні виробляються червоні, білі і рожеві вина. Тут зареєстровано кілька D.O., особливою популярністю користуються вина D.O. Somontano і D.O. Campo de Borja.
 
D.O. Somontano (Сомонтано)
 
   Вино D.O. Сомонтано принесло славу арагонским виноробам далеко за межами Іспанії. Виноградники D.O. Сомонтано розташовані в провінції Уеска. Вдалі кліматичні умови дозволяють вирощувати відмінний виноград. Для виробництва червоних вин використовуються іспанські сорти винограду Темпранійо і Гарнача. Для виробництва білих вин використовуються іноземні сорти винограду, в першу чергу Шардоне і Гевюрцтамінер, останній особливо відзначають фахівці. Біле вино Viñas del Vero з винограду Гевюрцтамінер є одним з кращих в Іспанії.
 
D.O. Campo de Borja (Кампо де Борха)
 
Виноградники D.O. Кампо де Борха розташовані в провінції Сарагоса. В останні роки вина D.O. Кампо де Борха все частіше змушують говорити про себе. Основним сортом винограду, який використовують місцеві винороби, є Гарнача Тінта. Вина з цього сорту винограду вважаються ідеально збалансованими з точки зору смакових характеристик і вмісту алкоголю. Не так давно тут стали культивувати Темпранійо, а також Мерло і Каберне Совіньон.
 
Вина Андалусії
 
Андалусія є батьківщиною кріплених солодких іспанських вин. Історія андалусійского виноробства бере свій початок в першому тисячолітті до нашої ери. В період арабського ярма виробництво вина в багатьох областях цього краю було припинено. Падіння арабського ярма ознаменувало друге народження андалусійского виноробства.
Тутешній клімат вважається занадто спекотним для виготовлення сухих вин, тому в Андалусії виробляються в першу чергу кріплені солодкі вина. Місцеві винороби використовують особливий спосіб витримки вин. Суть його полягає в змішуванні вин різних врожаїв. Бочки, наповнені вином, встановлюються в піраміду. У нижньому ярусі зберігаються найстаріші вина, в наступних молодші. Щороку бочки з нижнього ярусу спорожнюють на третину (це вино потім розливають по пляшках). Потім бочки доповнюють вином з бочок наступного ярусу, які в свою чергу наповнюються більш молодим вином.
Андалусійского вина є міцними і насиченими за смаком. Через високий вміст алкоголю вина Андалусії прекрасно витримували важкі умови морських перевезень і з успіхом експортувалися в багато країн, перш за все до Великобританії. Офіційно в Андалусії зареєстровані кілька D.O. Найвідомішим є D.O. Jerez-Xérés-Sherry.
 
D.O. Jerez-Xérés-Sherry (Херес-Херес-Шеррі)
  
Виноградники D.O. Херес-Херес-Шеррі (D.O. Херес) розташовані в провінції Кадіс, в безпосередній близькості від Антантичного океану. Тут практично не буває дощів в період збору винограду, що позитивно позначається на характеристиках вина. Для виробництва Хереса використовуються тільки три сорти білого винограду: Паломіно, Педро Хіменес і Москатель. Основний сорт - це Паломіно, саме з нього виробляються найвідоміші вина D.O. Херес. Через застосування способу змішування при витримці вина на пляшках Хереса не вказують рік випуску.
 
Вина Мурсії
 
   Мурсія є одним з регіонів Іспанії, де виробництво якісного вина отримало розвиток порівняно недавно. Довгий час основним напрямком місцевого виноробства було виготовлення виноматеріалів. Сьогодні винороби Мурсії зробили ставку на виготовлення якісного вина, що відрізняється за своїми характеристиками від вин інших регіонів Іспанії. Ставка робиться на нові технології вирощування винограду та виробництва вина. У Мурсії зареєстровані три D.O. Серед них фахівцями особливо виділяється D.O. Jumilla.
 
D.O. Jumilla (Хумійя)
 
   Виноградники D.O. Хумійя розташовані на півночі Мурсії і частково в провінції Альбасете (Кастілья-ла-Манча). Традиційно тут проводяться червоні та рожеві вина. Довгий час вина D.O. Хумійя вважалися найміцнішими іспанськими винами. Завдяки використанню нових технологій місцеві винороби змогли виробляти більш м'які вина. Основний сорт винограду, який використовується для виробництва вина це Монастрель. Вина D.O. Хумійя дуже ароматні і володіють багатим смаковим букетом.
 
Вина Валенсії
 
Валенсія відома, перш за все як апельсиновий край Іспанії. Разом з тим перші виноградники тут були посаджені ще фінікійцями, за римлян місцеві вина стали експортуватися. Серйозним ударом по виноробству Валенсії стала епідемія філоксери, після якої дуже довгий час регіон виробляв переважно виноматеріали. В останні роки місцеві винороби домоглися помітних успіхів і поліпшили якість своєї продукції. У Валенсії зареєстровані три D.O., з яких D.O. Utiel-Requena користується найбільшим визнанням.
 
Вина регіону Кастілья-ла-Манча
 
Кастілья-ла-Манча є центральним винним регіоном Іспанії. Тут виробляєтья величезна кількість вин. Винороби Кастільї-ла-Манчі виробляють в основному масову продукцію, велика частина місцевих вин відноситься до групи їдалень (vino de mesa). Багато фахівців вважають, що ці землі ще не розкрили повністю свій потенціал, що в майбутньому вина Кастилії-ла-Манчі отримають міжнародне визнання. Тут зареєстровано дев'ять D.O., серед яких кращими вважаються D.O. Valldepeñas (Вальдепеньяс) і D.O. La Mancha (Ла Манча).
 
Вина Країни Басків
 
Країна Басків - це один з найбільш «закритих» регіонів Іспанії. Історична відокремленість даного краю багато в чому вплинула на історію місцевого виноробства. Тут обробляють стародавні, що не зустрічаються в інших регіонах сорти винограду, - білий Ондаррабі Сурі і червоний Ондаррабі Белтса. Дані сорти винограду надають баскським винам оригінальність і неповторність. Найбільш поширені тут білі вина, що володіють яскравим квітковим ароматом.
 
Вина Мадрида
 
Провінція Мадрид, як і всі регіони Іспанії, є виноробним регіоном. Безумовно виноградники не ростуть прямо в столиці Іспанського Королівства. Вони розташовані набагато південніше і займають велику територію. Тут культивують різні сорти винограду: білі сорти Мальвар, Аірен, Альбільо і червоні сорти Темпранільо, Гарнача, Гарнача Тінта. Столичні винороби виробляють червоні, білі і рожеві вина. Тут офіційно зареєстровано одне D.O., D.O. Vinos de Madrid (Вінос де Мадрид).
 
Вина Естремадури
 
Перший і єдиний D.O. був зареєстрований в Естремадура в 1998 році. Територія виноградників D.O. Рібера дель Гуадіана відносно невелика. З білих сортів винограду тут вирощуються місцевий Аларіха і популярний в Іспанії Мальвар, з недавніх пір стали культивувати Шардоне. Як червоних сортів в основному використовують Гарнача Тінта, Темпранільо і Каберне Совіньон. У D.O. Рібера дель Гуадіана виробляються легкі білі вина, ароматні червоні вина і міцні рожеві вина.
 
Вина Канарських і Балеарських островів
 
Історія канарського виноробства є парадоксальною. Протягом багатьох століть вина Канарських островів користувалися не меншою популярністю, ніж андалусійский Херес, і експортувалися в інші країни. Зараз ці вина маловідомі на міжнародному виноробному ринку, хоча вони заслуговують безумовного уваги. Виноградники Канарських островів ніколи не страждали від філоксери, тому тут збереглися унікальні сорти винограду в первозданному вигляді. Що стосується Балеарських островів, то вина тут почали виготовляти ще римляни. Епідемія філоксери неабияк підкосила місцеве виноробство, відродити яке допоміг туристичний бум останніх десятиліть. Сьогодні кожен курортний ресторан на Балеарських островах представляє в своїй винній карті місцеві вина.